Nadziewam kurczaka prostym farszem. Mam pyszny niedzielny obiad bez wysiłku
Kurczak pieczony w całości smakuje jakoś inaczej niż pieczone uda czy pałki. To z pewnością zasługa tego, że zwykle do jego środka wkładamy farsz. Nadzienie to ma nie tylko za zadanie wzbogacić smak mięsa, ale też zwiększyć jego soczystość i poprawić aromat. I trzeba przyznać, że danie to wygląda zawsze niezwykle apetycznie i odświętnie. Jest więc idealne na niedzielny obiad.
Czym można nadziać kurczaka?
Mięso kurczaka jest delikatne w smaku, dlatego dobrze komponuje się z wieloma składnikami. Najprostszym nadzieniem do kurczaka będzie farsz owocowy. Możesz sięgnąć np. po jabłka lub wymieszać je np. ze śliwkami, gruszkami, morelami czy suszonymi owocami. W roli farszu doskonale też sprawdzi się ryż połączony z suszonymi owocami albo warzywami typu marchewka, groszek. Możesz też zdecydować się na farsz z wątróbki drobiowej, bułki i suszonych owoców albo natki pietruszki. Smaczny farsz do kurczaka zrobisz też z podduszonych pieczarek, wymieszanych z tartą bułką.
Jak zrobić kurczaka faszerowanego jabłkami?
Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste. Kurczaka wystarczy tylko przyprawić, napełnić kawałkami jabłek i zlecić pracę piekarnikowi. Co do jabłek – można je obrać, ale nie jest to konieczne. Skórka doda bowiem farszowi wyraźniejszego aromatu.
Przepis: Kurczak pieczony z jabłkami
Pieczony kurczak wypełniony jabłkowym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 370 w każdej porcji
Składniki
- 1 tuszka kurczaka ok. 1,3 kg
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki oleju
- majeranek
- tymianek
- sól, pieprz
- 4-5 jabłek
Sposób przygotowania
- Przyprawianie kurczakaKurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj go w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Z czosnku, soku z cytryny, miodu i oleju przygotuj marynatę. Posmaruj nią mięso, wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Nadziewanie kurczakaKurczaka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Jabłka umyj, pokrój na cząstki, usuń gniazda nasienne. Jabłkami nadziej kurczaka, skórę zepnij wykałaczkami.
- Pieczenie kurczakaKurczaka piecz ok. 70 minut pod przykryciem w piekarniku o temperaturze 180-190 stopni Celsjusza. Potem zdejmij pokrywę i piecz go jeszcze 10-15 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż skórka ładnie się przyrumieni.
Wskazówka: Do jabłek można też dodać pokrojone gruszki, śliwki, pomarańcze albo rodzynki.
Pieczenie kurczaka w całości – cenne wskazówki
Oto kilka wskazówek, dzięki którym pieczony kurczak wyjdzie smaczny i soczysty.
- Pod skórę kurczaka warto wsunąć listki ziół, np. bazylii, szałwii. Tuszka będzie się ładniej prezentować i nabierze ciekawego aromatu.
- Kurczaka można piec w przykrytym naczyniu żaroodpornym lub przykryć naczynie folią aluminiową. Dzięki temu mięso mniej się wysuszy. 15 minut przed końcem pieczenia pokrywę czy folię należy zdjąć, by skórka apetycznie się przyrumieniła.
- Skórka kurczaka ładnie się przyrumieni, gdy pod koniec pieczenia tuszkę posmarujemy wodą z cukrem lub piwem.
- Gdy skórka zacznie się rumienić, warto wtedy polewać kurczaka sosem spod pieczeni. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste, a skórka się nie przypali.